Co robią wolne rodniki?

W ciągu ostatnich kilkuset lat zapasy tlenu w atmosferze ziemskiej zmniejszyły się prawie o 50%. Tam gdzie jest jego wystarczająca ilość, nie rozwijają się choroby, czujemy się zdrowi, mamy ładną cerę, dzieci rodzą się zdrowe i bez wad genetycznych. Brak tlenu powoduje powstanie większej ilości wolnych rodników.
 
Co to są wolne rodniki?
Wolne rodniki to wrogowie zdrowia i urody. To atomy lub cząsteczki zdolne do samodzielnego istnienia mające jeden lub więcej niesparowanych elektronów. W literaturze spotkamy się z określeniem reaktywne formy tlenu (RFT). Do RFT należą: tlen singletowy, ozon, rodnik wodorotlenkowy, anionorodnik ponadtlenkowy, nadtlenek wodoru, rodnik wodorotlenowy, kwas nadtlenoazotowy i jego anion. Tak więc starzenie i choroby to uszkodzenia spowodowane przez atak RFT pewnych części komórek całego organizmu.
 
Jakich struktur to dotyczy?
DNA, błon komórkowych, lipidów krwi i tkanek, mitochondriów, lizosomów, czyli fundamentalnych struktur każdej komórki. W momencie ich uszkodzenia są przyczyną chorób.
 
Co chroni przed atakiem wolnych rodników?
Przed ich atakiem chronią nas antyoksydanty. Antyoksydacyjny – czyli antyrodnikowy system obronny działa na czterech poziomach:
1. Antyoksydanty przeciwdziałają powstawaniu oksydantów.
2. System obronny antyoksydantów przechwytuje powstałe oksydanty.
3. Organizm posiada zdolność wymiatania niebezpiecznych wolnych rodników i hamuje reakcję łańcuchową grożącą powstaniem nowych.
4. Antyoksydanty eliminują i zastępują uszkodzone cząsteczki nie nadające się do naprawy.
 
Jak można się przed nimi chronić?
Przez zastosowanie flawonoidów w postaci suplementów: Flavon Max i Flavon Max Plus (dla osób dorosłych) i Flavon Kids (dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących). Flavon Kids to nie tylko flawony, lecz również mikroelementy, witaminy z przeznaczeniem głównie dla kobiet w ciąży i karmiących.
 
Skład biochemiczny Flavon Kids.
W preparacie Flavon Kids zastosowano koncentraty sokowe z: czarnej porzeczki, wiśni, jeżyny, jagody, buraka i rokitnika, o rzadko spotykanej koncentracji barwników – flawonoidów. Bez czarny – Sambucus nigra, czarna jagoda – Vaccinium myrtilłus, wiśnia pospolita – Prunus cerasus, burak zwyczajny – Beta yulgaris, rokitnik zwyczajny – Hippophae rhamnoides, czarna porzeczka – Ribes nigrum, jeżyna — Rubus plicatus.
 
Wyżej wymienione warzywa i owoce zawierają następujące składniki:
związki flawonowe, aminokwasy, alkaloidy (betanina, betanidyna), barwniki antocyjanowe (alantoina), beta-karotenoidy, białka, cyjanidyny-delfinidyny, dwucukry (galaktoza, arabinoza, maltoza, sacharoza), flawonoidy (rutyna, kwercetyna, izokwercytyna), fosfolipidy, garniki, garbniki katechinowe, glikozydy, kwasy organiczne (bursztynowy, jabłkowy, cytrynowy, glikuronowy, winowy i inne), kwasy tłuszczowe (olejowy, linolowy, izolinolowy, linolenowy), mikroelementy (Fe, P, M, Cu, Ca, Bo), olejki eteryczne (niewielkie ilości), pektyny, sole mineralne (K, Ca, Mg, Fe), beta karoten, wit. C, wit. E, witaminy z grupy B, B1, C, E, B2, B6, P, PP.